torstai 11. syyskuuta 2014

Lupaako vai eikö lupaa?

Toisen asteen rakenteellisen uudistuksen yhteydessä kaikki lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen luvat menevät uusiksi. Luvat haetaan 31.8.2015 mennessä, ja OKM päättää uusista luvista alkuvuonna 2016. Uusien lupien mukainen toisen asteen koulutus alkaa 1.1.2017.

Keväällä 2014 OKM:stä tihkui tietoja, että lukiojärjestäjältä edellytettäisiin vähintään 500 opiskelijaa (tällaisia järjestäjiä Keski-Suomessa yksi!) ja ammatillisen koulutuksen järjestäjältä 1000/2000 opiskelijaa (Keski-Suomessa kaksi järjestäjää). Kesäkuussa julkistetuissa linjauksissa nämä lukumäärät on poistettu, mutta puhutaan "vahvoista" koulutuksenjärjestäjistä. "Vahva" lienee yhtä kuin "iso".

Pelkona tässä järjestelyssä on se, että koulutuksen alueellinen saatavuus heikkenee huomattavasti. Missä esim. jatkossa on pisteitä, joissa annetaan lukiokoulutusta?

Käytännön kysymys on se, ketkä hakevat lupaa. Kaikki nykyiset järjestäjätkö? Ei varmaankaan. Valmistelusta voi päätellä, että kaikki nykyiset järjestäjät eivät saa lupaa. Tarvitaan koulutuksenjärjestäjien yhteistyötä, jotta hakemisprosessi saadaan hoidettua järkevästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti