torstai 8. lokakuuta 2015

Suomessa tarvitaan laadukasta ammatillista koulutusta

Suomi on pieni maa. Valtiontalouden tilanteemme ei ole hyvä. Suomi pitäisi saada nousuun - tätä on hoettu jo pitkään. Tärkein asia, jonka avulla nousu voi tapahtua, on koulutuksen resursseista ja osaamisen tasosta huolehtiminen. Ikävä kyllä nykyinen hallituksemme ei näytä käytännön päätöstensä perusteella olevan tällä linjalla.

Koko Suomen koulutusjärjestelmän kannalta suurin kysymysmerkki tällä hetkellä on ammatillisen koulutuksen tulevaisuus. Yksikköhintoja leikataan ensi vuonna 3-4 %, ja vuonna 2017 tulee lähes 200 miljoonan euron leikkaus, joka on n. 10 % koko ammatillisen koulutuksen rahoituksesta! Ja nämä leikkaukset usean aikaisemman vuoden leikkausten päälle.

Koko ammatillinen koulutus halutaan yhdistää saman järjestämisluvan ja lainsäädännön alle, siis aikuis- ja nuorisokoulutus yhdeksi koulutusmuodoksi. Koulutusta halutaan viedä merkittävästi nykyistä enemmän yrityksiin - onko kyse sitten enää koulutuksesta? Esillä on ollut oppisopimuksen kehittäminen ja mm. ns. koulutussopimus-malli. Miten suomalaiset yritykset pystyisivät ottamaan vastaan massiiviset opiskelijajoukot ja järjestämään opiskelijoiden ohjauksen? Suomessa oppisopimusperinne on ihan erilainen kuin esim. Saksassa.

Kaikki tämä ollaan tekemässä samalla, kun resursseja leikataan rajusti.

Tulee mieleen, että voidaanko Suomessa enää mitään merkittävää asiaa kehittää kunnolla tehtyjen valmistelujen ja vaikuttavuusarviointien pohjalta. Minne on koko ajan niin valtava kiire? Ammatillisella toisella asteella siirryttiin tänä syksynä opintopistejärjestelmään, jonka vaikutuksia opettajan työhön, opiskeluun ja koulutuksen resurssien käyttöön ei kukaan tunnu oikein tietävän - tai ainakaan hallitsevan.

Jos ammatillisen koulutuksen edellytysten romuttamista sanotaan kehittämiseksi, niin ollaan hakoteillä. Se on suorastaan loukkaus koulutusalaa kohtaan. Nyt pitäisi erityisesti päättäjien avata silmänsä ja nähdä todellisuus. Kehittäminen, niin rakenteellinen kuin pedagoginenkin, on koulutusalalla työskenteleville itsestään asia, elimellinen osa koko toimintaa. Sitä vain on kohta mahdotonta tehdä, jos edellytykset sen tekemiseen viedään pois.

Onko Suomella varaa ajaa alas ammatillinen koulutus? Parhaimmillaan, riittävästi resursoituna, ammatillinen koulutus pystyisi tuottamaan yrityksiin sellaisia osaavia ja innovointikykyisiä ammattilaisia, jotka ydinjoukkona voisivat pelastaa Suomen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti