maanantai 17. syyskuuta 2012

Minne menet, Jyväskylän lukiokoulutus?


Jyväskylän koulutuskuntayhtymä on päättämässä Jyväskylän lukioverkosta 20.9. Päätösehdotuksen mukaan Jyväskylään muodostettaisiin kaksi 1200 opiskelijan lukiota.

Päätös lukioverkosta on tärkeää saada aikaan. Jos päätöstä edelleen siirretään, koko lukiokoulutuksen kehittäminen vaikeutuu huomattavasti. Lukiokoulutuksen johtokunnan tulee kuitenkin harkita päätöstä huolellisesti erityisesti siitä näkökulmasta, mikä on sopiva lukioyksikön koko mm. yhteisöllisyyden, turvallisuuden ja ryhmäkokokehityksen kannalta. Suurlukioihin liittyy paljon ongelmia ja haasteita. Opiskelijatkin ovat ottaneet voimakkaasti kantaa suurlukioita vastaan.

Päätöstä tehtäessä työyhteisömuutosten minimointi on tärkeää henkilöstön motivaation ja jaksamisen kannalta. Rajut muutokset Jyväskylän lukiokoulutuksessa ovat jatkuneet vuosikausia – nyt olisi tilannetta vihdoin rauhoitettava.

Lukioverkkoratkaisun taustalla ovat massiiviset rahoitusleikkaukset lähivuosina. Valtio vähentää lukiorahoitusta yli 10%, ja lisäksi kuntayhtymässä on tavoitteena ”0-tulos” eli lukioiden rahoitus pelkällä valtion rahoituksella. Kuitenkin lukioiden valtiolta saama raha on jo valmiiksi liian pieni, vain n. 6800 e/opiskelija (ammatillisessa koulutuksessa yli 10 000 e/opiskelija).

Muutamassa vuodessa leikataan pois noin neljännes nykyisestä lukioiden rahoitustasosta. Tämä ei voi olla vaikuttamatta merkittävästi lukiokoulutuksen laatuun, ellei pystytä löytämään korvaavia rahoitusratkaisuja. Pelkkä entisestään pienenevä valtiolta tuleva yksikköhinta ei riitä (valtakunnallisesti ylläpitäjät käyttävät ”omaa rahaa” lukiokoulutukseen keskimäärin n. 10 % yli valtion rahan).

Kuntayhtymä voi käyttää lukioiden rahoitukseen jatkossa vain valtiolta saadun rahan – jos kuntayhtymä käyttää ammatilliseen koulutukseen saatua rahaa lukioihin, valtio voi periä rahat takaisin. Onko kuntayhtymä oikea paikka lukioille, jos se ei pysty rahoittamaan lukioiden toimintaa? Jyväskylän kaupunki suunnitteleekin rahoittavansa kuntayhtymän lukiokoulutusta, millä voi olla haitallisia vaikutuksia kaupungin itsensä ylläpitämien opetuspalvelujen rahoitukseen.

Jyväskylän lukioverkkoratkaisu on pahasti jumiutunut. Päätöstä on yritetty tehdä jo vuoden ajan kolmessa johtokunnan kokouksessa. Ongelman ydin on siinä, että päätöksentekoon on linkittynyt liian paljon eri elimiä ja organisaatioita sekä kuntayhtymän että kaupungin puolelta. Sopasta on tullut liian sakea. Onko nykyisessä toimintaympäristössä ylipäätään mahdollista kehittää päätöksentekoprosessia niin, että seuraava iso lukiopäätös saadaan tehtyä sujuvammin?

Lukiokoulutuksen henkilöstö ja koulutuksenjärjestäjä ovat samassa veneessä. Taloudelliset näkymät ovat karut mutta yhteistyössä haasteisiin pitää löytää ratkaisut, avoimesti eri vaihtoehtoja punniten.

Juha Paananen
puheenjohtaja, OAJ Keski-Suomi
luottamusmies, Jyväskylän lukiot/JUKO, OAJ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti